Więcej szczegółów o soli himalajskiej różowej
Składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się ich używać w kuchni?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Pomimo, że nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi żelazo, selen czy cynk, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]