Dowiedz się więcej o soku z kiszonej kapusty na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się również ogromne właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która teraz często pojawia się na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości oraz składniki odżywcze

Bodaj większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niezwykle zdrowy, jednakże nie wszystkim smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witamin z grupy B, C, A oraz E, a także liczne minerały, jak m.in. cynk, żelazo i fosfor. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, jednak powinnyśmy spożywać go systematycznie, ponieważ działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a przez to może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się także osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – zaleca się spożycie nie więcej niż 1 szklankę soku dziennie.

Plusy soku z kiszonych buraków

Innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on masę witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: pozytywnie wpływa na przemianę materii, podnosi koncentrację, a jednocześnie redukuje poziom cholesterolu. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo chorobami nerek, jak również paniom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w swoim sklepie albo zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki należy magazynować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]