Więcej informacji o ogórkach kiszonych.

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce czy w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co smakowite.

Jak zrobić kiszone ogórki?

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczułki lub pojemne gliniane garnki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Potem pozostawia się pojemnik na co najmniej czternaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się czosnek i koper, niemniej jednak smak kwaszonych ogórków można urozmaicić również innymi dodatkami, między innymi ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki bądź kawałkami papryki. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy dostatecznie miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę bądź spiżarnię, w której może przechowywać żywność w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż musimy zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w woreczkach z folii albo w pojemnikach, które bez problemu da się schować w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z kiszonymi ogórkami?

Od setek lat powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wraz z kwaszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz pozytywnie wpływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji trawienie. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminę A, K1 i C, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo minerałów istotnych dla poprawnego działania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, mangan czy fosfor. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie warto wyrzucać go po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]