Dowiedz się, gdzie kupić kiszoną kapustę.

Specyficzny smak kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką polskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – źródło koniecznych witamin i minerałów

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe składowanie żywności. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach konsumowanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A wypada podkreślić, że kiszona kapusta ma mnóstwo substancji koniecznych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B12). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, magnezu oraz błonnika pokarmowego. Jednocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, dlatego rekomenduje się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

Kapusta kiszona – w głównych daniach i w dodatkach

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy składnik dań, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną z reguły je się ją w formie surówki z cebulą oraz marchwią, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a czasami na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, krokiecików i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie powstałyby ukochane polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka czy bigosu.

Właściwie każda rodzina posiada własny sposób na kiszoną kapustę, jednak obecnie coraz rzadziej przygotowuje się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w wielkich oraz małych woreczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]