Jeśli chcesz kupić kiszonki, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl.

Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to typowo słowiański frykas, sporadycznie napotykany w pozostałych krajach świata. Lecz domowe kiszonki modne są nie tylko na terenie Europy, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Kwaszonki – czyste zdrowie na naszym stole

Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w roztworze octu, w solance czy też w soli, znany jest ludziom od przeszło czterech tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat temu była to perfekcyjna metoda, by zwiększyć okres przydatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też wynikł obyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od zarania swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Mają one m.in. sporo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z pulpy ziemniaczanej i owoców dyni.

W innych rejonach świata kiszonki mają różny smak

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, rozpoznawany zasadniczo w większości zakątków świata, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Lecz ogórki kwaszone są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym uzupełnieniem kanapek, hot-dogów oraz hamburgerów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. rzodkiew, bakłażany, jak również owoce (przykładowo gruszki).

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem bądź znaczącym dodatkiem do tysięcy dań lokalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, bowiem jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek kiszony podług typowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak jak ten zakiszony np. w Izraelu.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]