Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego w butelce, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy zwykle w czasie Wigilii albo znaczących rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do krokietów z mięsnym nadzieniem

Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodki aromat powoduje, że idealnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy przedkładają jajko na twardo, ziemniaki i plastry kiełbasy, pozostali wrzucają weń pierogi z mięsem, kapustą bądź grzybami. Barszcz czerwony to klasyczna strawa na obiad, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupiącego pasztecika z grzybami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Należy wspomnieć, iż barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt tuczącą. Danie to uważane jest za zdrowe, ponieważ zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, i z tego powodu poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Z kolei z uwagi na fakt, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie nieraz zjada się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i inaczej przyprawia tę zupę. Jedni uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego odrobinę cukru, by podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie zawiera więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyrządzać na własną rękę, ale okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]