Stal nierdzewna ma mnóstwo wartościowych właściwości powodujących, że znajduje rozległe zastosowania. Jej nadrzędna zaleta to z naturalnie niepodatność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wykonanych z niej sprzętów, ale również pozwala na ich styczność z zawilgotniałymi materiałami i cieczami. Prócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a spis jego plusów uzupełnia gładka powierzchnia zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży chemicznej i spożywczej
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Równowaga chemiczna czynią ze stali nierdzewnej idealny budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często używane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie produkcji i składowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa i zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Stop ten jest też wykorzystywany na co dzień w przemyśle kosmetycznym i przez firmy działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozcieńczalników, paliw i pozostałych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w branży budowlanej
Wytrzymałość na niesprzyjające warunki pogodowe (wilgotność, kwaśne deszcze czy niskie i wysokie temperatury) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (na przykład jako elementy balkonowe) oraz na basenach (mowa o drabinkach i poręczach). Ze względu na atrakcyjny wygląd, tak samo dobrze prezentują się również wewnątrz obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Prócz tego sterylność stali nierdzewnej umożliwia jej stosowanie w gabinetach medycznych i lecznicach.